当前位置: 首页 >全文完【gp带你游香港,教你说地道广东话 】第二辑 - 香港/澳门 | 旅行摄影 - 论坛 - 穷游网

全文完【gp带你游香港,教你说地道广东话 】第二辑 - 香港/澳门 | 旅行摄影 - 论坛 - 穷游网

攻略 特价机票
热门版块 兴趣小组 穷游欧洲 穷游亚洲 穷游美洲 穷游大洋洲 穷游非洲 预订 搜索
攻略 廉价旅馆
全文完【GP带你游香港,教你说地道广东话 】第二辑 全文完【GP带你游香港,教你说地道广东话 】第二辑 13袋长老 精华 2016-03-21 8852人阅读 powered by
游记 廉价旅馆
13袋长老 发表于 2016-03-21 00:14 隆重介紹 繼上一篇 一路 【一路:不是真的一路上的意思,其實是表示時間的,就是一直】 【諗:lam 想,思考,考慮的意思。等我諗諗先:讓我想想,讓我考慮下的意思。跟想念的想要區分開哦~ 廣東話說想念一般用“掛住”】
特价机票 自助游
【凈:只 的意思。凈係得我一個:只有我一個。】 【嘢:東西。諗嘢:想事情】 今次藉住提早欣賞星球大戰個理由,跟男主去香港吃喝玩樂三天,又 撞正 一於 上堂, 開授廣東話 【撞正:剛剛好碰上】 【一於:乾脆XXX,不如XXX。一於咁話:就這麼決定! 第一輯咁成功,一於寫多輯:第一輯這麼成功,不如再多寫一輯】 【上堂:上課】
经验 攻略
點解篇記要係三個月之後先問世?因為lz一路忙住寫舊年國慶節篇歐洲遊記啦~ 上個星期終於全文完,可以開始三天香港遊記。 簡單睇一下究竟接下落嚟會有麼好嘢等住大家呢~ 天下最緊要第一件,就係吃吃吃,吃吃吃 当然仲有個show 雖然何韻詩 近排 【近排:最近】 唔理個世界變成
特价机票 廉价旅馆
【點:怎麼樣。你見點啊?:你怎麼樣啊?你好不好啊?/ 你想點啊?:你想怎麼樣啊?/ 無論你變成點,我都會咁愛你:不管你變成什麼樣,我都會這麼愛你。哈哈哈,無腦愛情片里經常出現的對白 嚟過無數次香港之後,反而放棄咗去尋麼不一樣的香港。唔會好似以前咁,嚟到香港要去 今次第二堂,提高難度,通篇都係 白話 其實lz自己都好耐無練習廣東話,都有少少生疏咗。所以廣州一帶嘅qyer,見笑,見笑~ 【白話:粵語的俗稱。通常廣州人香港人都不會說講廣東話,講粵語,而是說講白話哦~】 咁你D ready未啊? Let's go~ 最后编辑于 2016-03-28 23:31 回复
攻略 攻略
13袋长老 发表于 2016-03-21 00:14 Day 1: 12/26 今日 當黑 【當黑:就是運氣不好啦~ 其實都算 好彩 【好彩:運氣好。】
游记 攻略
【tips關於一千元的delay賠償:其實是中信i白金卡的一個福利。通過i白金指定渠道,全額支付機票的,自動享有兩小時 終於嚟到 一啖 不嬲 【一啖:啖:就是口。一啖就是一口。電影電視里最常出現的就是媽媽叫兒女“飲啖湯”,就是喝口湯】 【不嬲:一向。嬲:念Lau,是生氣的意思。電視劇經常出現男主角哄女主角“唔好嬲啦“,就是”不要生氣啦“的意思。不 過不嬲這個詞是一向的意思,跟生氣不生氣沒關係 不過今日巴士站條龍鬼使咁長。調轉頭去 搭機
游记 攻略
今次住尖東海景嘉福酒店,都係用信用卡優惠,只要750RMB+400積分一晚。搭機場快線要係 青衣可能藉住機場快線轉乘站個優勢,有好大間購物商場,而且直通地鐵站。不過都唔覺D嘢好平咯~。所以都無麼shopping,凈係買咗D嘢食 嚟襯香港,都一定會係地鐵站買健康工房D嘢嚟飲。好多款,核桃芝麻茶,玫瑰雙棗茶,杏仁火麻仁,香草淮山綠豆露,川貝雪耳露,鮮栗子奶露... ... 季節唔同,有唔同嘢推出。健康又好味,冬季仲有熱嘅飲品,安晒我。 終於嚟到酒店,checkin。居然俾咗間房門對正走廊嘅房。 【屈:WΛ, 陷害。用在这里有欺负我的意思】 终于麽都搞定晒。今晚何韵诗演唱会係 第一站:肥姐小食店 荃灣線/觀塘線 dianping有信息
游记 自助游
去到個陣都排緊隊。我仲以為係燒烤或者係需要燙熟先食,原來呢D全部係滷味嚟架,一早ready咗,凈係淋上D調味醬料就得了,所以都無排幾耐 次次食呢D野都要問大腸生腸有么分別。趁住寫遊記, 特等 大腸就是係大腸,生腸其實係輸卵管 豬乸 【特等:特地】 【豬乸:第二個字念la,是指雌性。豬乸就是母豬】 擺係櫥窗D嘢就樣樣都好大件。等lz仲以為一串火雞腎有幾只咁大嘅腎串成,其實呢~ 係一只腎斬開幾件串成一串 好似lz咁
经验 游记
【為食:貪吃,饞嘴】 第二站:牛雜 行出無幾耐,見到一間賣牛雜嘅鋪頭。我同男主都好中意食牛雜,一於嚟一大份。 骑呢 【骑呢:奇怪,古怪。】 本來諗住再去富記粥品食粥 點知去到話無粥賣啦~ 陣間仲要睇演唱會,無時間去到太遠或者慢慢尋有么食。求其去附近間稻香食D嘢算罷。 荃灣線/觀塘線 旺角站 C4出口 步行200m
自助游 廉价旅馆
其實我就唔係好推薦夜晚嚟食稻香。都係早餐或者午市嚟食點心 【抵:值得,划算】 不過比起內地D餐廳,其實D 餸菜 臘肉炒芥藍 你睇下臘肉同帶子係咪好多?
自助游 攻略
【餸:就是菜。煮餸:做菜。也有餸菜兩字組合的用法,其實還是菜的意思,不是青菜白菜的菜,是吃飯時一個個菜的菜】 【嗌:ai 叫的意思。嗌一聲老豆:叫一聲老爸】 食完都差唔多夠鐘行去睇show過度。 其實lz都好少嚟旺角,原來仲有呢D街頭藝人啊~ 呢位有D浮誇,唱得麻麻地 呢位好專心唱歌,唱得又 的而且確 【的而且確:確實】 唱緊謝安琪個支《喜帖街》 周街好多星球大戰嘅廣告牌,一早網上買定咗飛,聽日見咯~
特价机票 经验
最后编辑于 2016-03-22 00:25 回复 13袋长老 发表于 2016-03-21 00:15 Day 1 :12/26 第四站:麦花臣场馆 何韵诗演唱会 卒之 【卒之: 終於】 麥花臣室內場館,前名伊利沙伯女皇二世青年遊樂場館;簡稱伊利沙伯青年館、伊館、九龍伊館或舊伊館
游记 攻略
至於邊度可以尋到D演唱會信息,同埋點樣撲飛,大家可以參考本文第一輯19樓: 場好細。得返一個出入口。所以入場人流大排長龍,圍住個場館,兜咗幾個路口,頭尾差唔多相連。我D係隊尾慢慢向前移動。經過一個籃球場 所以一入到嚟,就有本camp guide 都幾得意。 好位全部俾人霸晒 大家都有備而嚟,帶齊露營氈。我D兩個無 等緊開場 暖場show,順便俾機會新人咯~ hocc缓缓走上舞台,係舞台上支起帳篷,開始同大家一起露營 零舍
自助游 自助游
【零舍:特別,尤其】 Keyboard:李端嫻 【孭:me 動詞,背,負擔,承擔。孭镬:承擔後果(當然是不好的後果)。 孭起頭家:負擔起整個家。有麼事有我孭:發生什麼事,我來負責】 我D就咁,坐係地上,男主係身後 【攬:動詞,抱。攬實D:抱緊點。】 hocc背後呢位就是Band Leader: 何秉舜。亦都係何韻詩親大哥,即係親oba。細個陣就已經好有音樂天賦。
廉价旅馆 廉价旅馆
【衫:就是衣服,統稱,所有的衣服都是衫。件衫好靚,邊度買架?這件衣服好漂亮,哪裡買的? 順便普及一下廣東話對各種衣服的叫法:外套:褸。 大衣: 大褸。風衣:風褸。 皮衣外套:褸。 襯衫:恤衫。領帶:呔(很明顯是英語音譯)。領結: 煲呔(也是英語音譯)。高跟鞋:高踭鞋。男士四角內褲:孖煙通。】 呢位好似吹緊片樹葉 盞鬼 【盞鬼:有趣,特別,好玩】 又一輪安靜的吟唱之後,嚟到演唱會尾聲。隨著聖誕樹被點亮,氣氛熱烈起來,大家都企起身,點著部手機,好似滿天繁星咁。 但係你D知唔知,lz生得矮
经验 特价机票
得滯 【得滯:助詞,表示程度厲害。矮得滯:就是非常矮。蠢得滯:非常笨。甜得滯:太甜。】 謝幕時間。眼花有開就有謝,天下無不散之筵席。 不過呢~ 係真正散場之前,咁係要嚟多round encore環節啦~ 我真係唔多中意D藝人去搞政治運動。有自己立場係安嘅,但係太活躍投身呢D好激進嘅運動,其實好多時候係俾人利用嘖~ 依家 最后编辑于 2016-04-06 20:38 回复 13袋长老
特价机票 特价机票
发表于 2016-03-21 00:16 Day 1: 12/26     睇完show出到 仲見到另一個塑緊一尊人像。不過后幾日又係銅鑼灣見到同一個人,塑緊同一個人像。我D懷疑呢尊人像永遠都完唔成~ 【呃:騙。呃錢:騙錢。呃人:騙人。呃鬼乜~: 你騙誰啊~】 我D決定回到尖東食過甜品先返酒店。 第五站:發記甜品 荃灣線 或者 西鐵線尖東站N2出口 93m
自助游 廉价旅馆
一個芒果西米,一個榴蓮甘露 食飽返酒店困覺,聽日再戰 最后编辑于 2016-03-22 23:01 回复 13袋长老 发表于 2016-03-21 00:16 Day 2:12/27 第一站:蘭芳園 荃灣線
攻略 游记
晨早起身,頭等大事,食嘢! lz一路都好鐘意蘭芳園嘅奶茶同奶油豬。上次同男主嚟到個陣居然裝修緊。今次一定要食到!  個商場雖然翻新咗,但蘭芳園完全無變過 咦~ 蝦蝦霸霸 唔通 【蝦蝦霸霸:就是很兇,欺負人,嚇唬人咯】 【唔通:難道】 真係太好味啦~ 依家睇住D相都流晒口水 對上次同小葉子嚟
经验 廉价旅馆
餐牌 【餐牌:就是menu啦~】 【脷:就是舌頭。伸條脷出嚟睇下:把舌頭伸出來看下(這句話最可能出現的場合就是看醫生,哈哈哈)】 唔使多講,睇個表情啦~ 埋單,攞多兩樽自家浸製咸檸檬。前一排有D咳,切開半粒沖水飲,兩日見效。 第二站 樓上 其實依家都有天貓旗艦店了,根本唔使嚟香港買。價錢方面差個匯率。好似雪耳一包係香港買38 港紙 人紙
特价机票 自助游
【港紙:港幣;人紙:人民幣。人民幣也被叫做人仔】 推薦: 雪耳,必買,又平又靚! XO醬。你唔中意食蔬菜,係因為你差一樽XO醬! 呢D煲湯用嘅組合包都幾好。唔使自己費神配搭 其他好似,菊花,散裝普洱,牛蒡都幾好。仲有個D煲湯藥材都唔錯~ 零食我就覺得麻麻地咯~ 買咗一陣嘢,又肚餓啦~ 第三站 源記餐廳 荃灣線 尖沙咀站B2出口 源記評分好低。呢個係因為你D未食安嘢。源記最好味係牛雜
特价机票 自助游
雖然今次叫多咗個魚丸牛丸面,D丸真係麻麻D咯~ 食飽返去酒店擺底D嘢,跟住去 最后编辑于 2016-03-23 23:29 回复 13袋长老 发表于 2016-03-21 00:17 Day 2: 12/27     返到酒店擺底D嘢,行去紅磡搭東鐵線去 雖然海景嘉福好似離開紅磡好近,但係要行過去,條路線好鬼唔清楚。就算睇住google map都唔係好明要點樣行。
自助游 攻略
google map指住條路沿住海邊。但係海邊有兩條路,一條係行人天橋,一條係下邊。 今日天氣唔係咁好 有人釣緊魚。有無收穫啊? 終於嚟到沙田馬場 第四站:沙田馬場 比賽日,大部分列車會經停馬場站,而唔會經過火炭站。係列車會有廣播提示乘客。 但係因為我D嚟得比較遲。其實比賽都開始咗一陣,所以大部分由紅磡開出嘅列車唔再經停馬場,而循住平日路線經停火炭。上網check咗,發現開往紅磡嘅列車大部分經停馬場。於是坐到大學站,再去對面坐返馬場。結果發現好多人都係咁坐嘅。 比較useful嘅一係賽期表 香港有兩個馬場,一個沙田,一個跑馬地。通常跑馬地都係星期三跑夜馬,沙田就週末日場。 另外一個useful嘅係投注指南
攻略 攻略
唔做功課,去到馬場你連點填張馬票都唔識 不過其實去到馬場會有好多資料,其實睇下就明啦~ 我對數字完全無感覺,真係佢識我,我唔識佢咯~ 雖然同小葉子嚟過一次,但其實仍然係 懵醒醒 【懵醒醒:迷迷糊糊,傻乎乎】 結果男主睇咗一場就明白晒各種玩法嘅規則。 其實如果你撿賠率低個D馬,贏面係好高嘅。因為個D係大熱,跑出嚟嘅機會好大。但係咁你贏到嘅錢都唔會好多,仲可能安安好打和添,因為賠率低咯~  所以好似對上次我同小葉子咁嘅做法,撿一匹大熱,一匹冷門,贏面係好低嘅。冷門好難跑出嚟。所以我D第一輪就贏咗錢,而且贏咗大概三倍,個賠率係好高,因為有一匹冷門跑出嚟。即係話,要靠賭馬發達,其實係好難嘅。 地鐵站有天橋直通馬場 今日無國際賽事,所以睇嘅人無上次我同小葉子嚟個次咁多。
廉价旅馆 经验
上邊係貴賓席,唔知要有幾多錢先有資格坐係入邊呢~ 賠率係不停變化緊嘅,係根據投注額由電腦計算出嚟嘅。所以唔好急住去買,一場結束,睇下下一場賠率先決定買邊匹馬。 而如果贏咗,亦都要係比賽結束先睇到個賠率。唔同玩法嘅賠率亦都係唔同嘅。 不過我呢,就鐘意影相多過賭錢了。靠近入口個個轉彎位影相就最好啦~ 又嚟啦~ 換個位置睇 兩位騎士好緊張咁望住快大熒幕。 而我D就比較淡定啦~ 因為無論邊一匹贏,我D都有錢攞 差一個馬鼻 有無比較熟悉香港富豪嘅人士啊?呢D係邊位啊?
廉价旅馆 游记
又開跑啦~ 後尾落起雨嚟。但係比賽仍然繼續。我D 匿埋 【匿埋:躲起來。警匪片里比較多聽到吧】 最尾一場了 返市區 最后编辑于 2016-03-23 22:32 回复 13袋长老
经验 自助游
发表于 2016-03-21 00:17 Day 2:12/27 我D兩個返到嚟都好鬼肚餓了。就係酒店隔嚟個間鳳城酒樓食晏。 第五站:鳳城酒樓 西鐵線/東鐵線 紅磡站 D5出口 步行600m 西鐵線 尖東站 P2出口 步行450m 不過可惜,夜晚么都無,選擇好少。雞鴨都賣晒,幾乎所有同雞鴨有關嘅餸都無,唔明點解 唯一一個有雞嘅餸。 呢個鯪魚超級好味。其實我D都有D好奇,因為通常都係食鯪魚球,點解會有成條鯪魚架。原來!!假嘅。都係魚肉剁碎,整成一條魚嘅形狀,有頭有尾,再切開一件件。一定要試下!! 呢間鳳城同隔嚟全聚德一起嘅,唔知邊間收購咗邊間。所以見到有師傅批緊烤鴨
攻略 攻略
食飽我D散步去 尖東夜景都幾靚 經過K11 嚟到目的地,iSquare嘅UA戲院 第六站: 舊年星球大戰,香港比內地早差唔多兩個月上片。我D一於決定先睹為快。 香港大概有五六間Imax戲院。搜集咗好多資料,呢間雖然最貴,但係最大,最好嘅一間。決定係度睇。 一早上網買定飛。可能因為週末,又係聖誕期間,雖然提早兩三個星期,七點半個場D靚位都無晒。於是買咗十點半。 香港分級制度做得好好。幾時我D都可以有分級制度,D電影就唔使被閹割啦~ 爆谷
攻略 游记
【爆谷:爆米花】 依家大家應該都睇過套戲了掛?  睇完又到宵夜時間。係香港一日唔食甜品就 周身唔聚財 【周身唔聚財:就是渾身不舒服】 其實我D嚟到個鋪頭都已經收緊了,不過見我D好失望,又話仲有10分鐘,都ok嘅 再拎多個榴蓮雪糕走 happy 晒  結果返到酒店話緊急維修,無熱水
廉价旅馆 攻略
黑仔 【黑仔:跟當黑一樣,就是倒霉,不走運】 結果搞咗差唔多半個鐘,先開咗酒店spa兩間沖涼房俾我D沖涼。差唔多沖完居然唔凍水,好彩我D速度快,唔係嘅話咪變燙豬皮?!而我個間沖涼房D水流唔到落去 不過終於都沖咗涼,困覺啦~~ 最后编辑于 2016-03-23 23:28 回复 13袋长老 发表于 2016-03-21 00:17 Day 3: 12/28
自助游 攻略
今日係 去地鐵站路上見到shangri-la門口一架好靚嘅古董花車。有人係度行緊婚禮掛~ lz真係超級中意古董車。如果有日可以同男主坐 開篷 發夢都無咁早 【揸:開車叫揸車,當然也可以叫開車啦~。你揸定我揸啊?:你開還是我開啊? 不過對揸這個字大家最熟悉的一定是揸fit人:就是person in charge,哈哈哈,話事人,負責人】 【開篷:就是敞篷,敞篷車廣東話叫開篷車】 【發夢都無咁早:應該一看就明白吧~ 就是一種習慣說法
特价机票 游记
。】 【計:辦法】 第一站:蓮香樓 終於決定不如去蓮香樓。真係好似次次嚟親香港都會去蓮香樓。 港島線/荃灣線 中環站 D2出口 步行550m 或者港島線 上環站 E1出口 步行400m 蓮香樓永遠都係咁墟冚。自己尋位。 呢張都係膠片機影嘅 不過蓮香樓D嘢真係好味道。茶都好飲。我就最中意普洱。
廉价旅馆 攻略
如果幾個人嗌一樣嘅茶就會俾大壺,如果想要蓋碗茶,就要嗌唔同嘅茶,或者同夥計講了。 夥計會比你一個好大嘅缸,呢個係用嚟洗碗筷嘅。 千祈 戇居居 拾下拾下 【千祈:千萬】 【戇居居,拾下拾下:都是表示笨,愚蠢,傻乎乎的意思】 而且呢度真係匯集咗社會各階層人士。好似一副社會風情畫咁。 咁辛苦尋到位,咁係要食多D啦~
自助游 特价机票
第二站:陈意斋 陈意斋D產品唔及奇華,榮華個D吸引,因為個包裝好樸素,仍然keep舊時感覺。而且更加本土化。不過好似都無奇華榮華個種開拓市場嘅野心,凈係做好自己D產品。 可惜男主對呢D嘢唔么興趣,卒之凈係買咗罐杏仁霜。 第三站:銅鑼灣Sogo 男主諗住要買對鞋。於是去咗銅鑼灣。講真,如果要買男裝鞋,都係銅鑼灣Sogo選擇多,價錢又平。 我就好似唔么嘢要買。後悔Rayban副太陽眼鏡無買。點知之後去到 閉翳 【閉翳:不高興】 第四站:港澳義順雙皮奶
经验 自助游
咁行行下咪又想食嘢~ 一於决定去附近食甘牌燒鵝。路经港澳義順雙皮奶。其實先食甜品,再食主菜都係得嘅~ 港島線 銅鑼灣站 C出口 步行300m 第五站:甘牌燒鵝 港島線 灣仔站 A4出口 步行200m 不過我D係由銅鑼灣行過嚟,有少少遠 呢間食肆來頭唔小。甘牌燒鵝其實係镛记奪產風波的產物,由甘健成二子甘崇辕另起炉灶而開設。開業數月即係2014年10月成为米其林一星食肆,都幾 巴閉 【巴閉:厲害。不過有點貶義。犀利就是褒義的厲害了。犀利大家一定都知道啦,猴賽雷已經紅遍大江南北,其實就好犀利的諧音。巴巴閉閉:疊用就更加是貶義了,就是形容一副很了不起,很自大的樣子】 而穩坐米其林星級三年嘅镛记,2013年起就未有比米其林推介收入其中了。 去到甘牌個陣只不過下晝五點未到。但係門口已經排晒隊了。鋪頭好細,咁係唔及镛记啦~ 嚟到呢D米其林星級餐廳真係唔好
廉价旅馆 游记
指意 【指意:指望。唔好指意佢啦~:別指望他啦~】 決定買1/4燒鵝拎走!要下半,因為有燒鵝腿。 係出邊等幾分鐘,就有夥計拎出嚟了。我D返到酒店隔嚟個花園食咗佢。 超級好味。外皮脆,入邊D肉又嫩又香。烤得安安好。個調味又鹹淡適中。俾100分! 甘牌呢個名 【改:在這裡是取(名字)的意思。下個月就嚟生了,改咗名未啊:下個月就要生了,名字取好了沒】 最后编辑于 2016-03-26 21:53
游记 特价机票
回复 13袋长老 发表于 2016-03-21 00:18 Day 3:12/28 返到酒店,拎咗行李,等免費 搭上機場快線,唔幾耐就嚟到機場了。 第六站:香港機場 今次真係行衰運。出發個日遇到大霧,delay兩個鐘。住酒店遇到維修,無熱水。嚟到 其實時間尚早,去休息室食D嘢。 對面係阿聯酋航空嘅休息室哦~
廉价旅馆 特价机票
香港機場個lounge係我去過最好一個。又大又舒服,D食物又安晒我胃口。 居然有個面檔,當場煮食。 我乎人好簡單,有碗面就舒服晒 終於嚟到登機的時刻。byebye啦香港~ 下次玩過食過先~ 各位同學~ 落堂! 最后编辑于 2016-03-26 22:09 回复 13袋长老 发表于 2016-03-21 00:19
特价机票 廉价旅馆
Bonus Track:2014年香港兩日游 聽開 【聽開:這個開和動詞連用有一直...,習慣...的意思。比如食開:就是一直吃,習慣吃XXX。我食開呢只藥嘅:我一直都是吃這個藥的。】 2014年去咗兩日 呢D相仲係用我第一部微單panasonic GF2影嘅。自己覺得影得好靚。部GF2都陪伴著我差唔多5年,影咗好多靚相。我一路都唔係器材黨。我唔覺好嘅器材一定會出產好嘅相片,亦都唔覺好嘅相片一定要有好貴嘅器材先影到。 第一站:翠園 全港8間分店。上海個間排晒隊,嚟香港食啦~ 哈哈哈~ 記得夜市唔點心食架~每間營業時間唔同,大家自己去網站check清楚先 我D係 第二站:尖東海邊魷魚檔 夜晚諗住轉下口味,去嚼扒。酒店隔嚟有間outback,一於就係你啦~
攻略 廉价旅馆
結果週末夜晚大排長龍。我D攞咗號,去尖東海邊行下先返嚟。撞到有賣魷魚,忍唔住口,買咗一包,好好味喔~ 第三站:Outback Outback係香港有五六間分店。上海都有。 麵包係熱嘅,個cream cheese好香 嚟steakhouse無理由唔食steak咯~   惹味 【舊:塊】 【惹味:好味道】 第四站:沛公甜品
廉价旅馆 游记
又去咗沛公買咗甜品返酒店食。 因為我習慣住 第五站:源記餐廳 第二日朝早,嚟咗源記食牛雜 第六站:圓方 個次因為一D原因,我D要由深圳返上海。所以嚟到圓方搭 嚟得早 得滯 【得滯:表示程度,很的意思。這裡就是來得太早了的意思。蠢得滯:太蠢了。多得滯:太多了】 撞正
自助游 经验
【撞正:剛好碰到。】 行完都未夠鐘上車。食d嘢先 第七站:圓方Caffe Habitu 呢間Cafe因為一部《單身男女》而變得知名度好高 電影中出現嘅中環個間我都去過,環境的而且確好過圓方 甜品水準都幾高 第八站:返上海嘅飛機上 之後差唔多時間,我D就搭巴士去咗深圳,返上海了。 全文完~ 第三輯再見啦~~
游记 自助游
最后编辑于 2016-03-28 23:29 回复 记者 发表于 2016-03-21 17:32 回复 1袋长老 发表于 2016-04-06 00:30
经验 自助游
回复 13袋长老 发表于 2016-04-12 15:34 周末在家看了本次金像奖最佳影片《十年》。对其激进的政治观点我就不想说什么了。只想对其中提到的对广东话的担忧说一点自己的想法。 我为什么会说广东话?其实我不是一个特例。同龄的不少人即使没有我说得这么好,也或多或少会说一点,或者至少大致能听懂,而且不少人都对广东话很感兴趣。因为我们是听广东歌,看tvb,看 可是现在的年轻人都去学韩语了。 普通话的强势当然有经济上的原因,但很大一部分也是因为广东话文化的衰弱所导致的。不要说内地的人了,香港人都不再看本地制作的电视剧。香港导演拍的电影也不再说香港的故事,不再用广东话拍摄。跟香港朋友聊天,他们都买了电视盒,看内地的连续剧,综艺节目。难怪香港同事们的国语越说越好。 所以,先不要担心什么广东话会被官方打压了,不如从自己身上找找问题,想想怎么拍出好的粤语电影,多一点好听的粤语歌,怎么再次令广东话变成一种“时髦”。 回复
攻略 廉价旅馆
管理员 发表于 2016-04-15 15:46 亲爱的GreatPretender,特别感谢你分享如此好的帖子给广大穷游er哦。2016年4月15日,帖子被推荐到了论坛首页哦,还不快去围观围观。继续加油~(✿◡‿◡)辛苦了~     回复 13袋长老 发表于 2016-04-15 18:56 回复 展开引用
游记 经验
收起引用 亲爱的GreatPretender,特别感谢你分享如此好的帖子给广大穷游er哦。2016年4月15日,帖子被推荐到了论坛首页哦,还不快去围观围观。继续加油~(✿◡‿◡)辛苦了~[图片] 大秘还特别截图了 回复 相关阅读 相关问答 相关阅读 1
廉价旅馆 游记
3 当地热卖 当地玩乐 机票酒店 签证 全文完【GP带你游香港,教你说地道广东话 】第二辑 穷游兴趣小组 线上线下 欧洲
经验 廉价旅馆
亚洲 美洲 非洲 大洋洲 后院 2004-2017 © 穷游网® qyer.com All rights reserved. Version v5.57 京ICP备12003524号 京公网安备11010102001935号 京ICP证140673号
经验 廉价旅馆
游记 自助游
经验 经验
自助游 攻略
特价机票 攻略
经验 特价机票
自助游 经验
经验 游记
攻略 特价机票
经验 特价机票
自助游 自助游
自助游 廉价旅馆
游记 自助游
攻略 自助游
游记 经验
经验 经验
廉价旅馆 特价机票
攻略 自助游
特价机票 自助游
经验 廉价旅馆
经验 特价机票
特价机票 特价机票
经验 经验
特价机票 特价机票
特价机票 廉价旅馆
廉价旅馆 游记
游记 特价机票
特价机票 游记
游记 游记
廉价旅馆 攻略
经验 特价机票
廉价旅馆 游记
廉价旅馆 特价机票
特价机票 攻略
廉价旅馆 游记
廉价旅馆 攻略
攻略 特价机票
特价机票 经验
攻略 游记
经验 攻略
经验 游记
游记 游记
经验 游记
自助游 廉价旅馆
攻略 廉价旅馆
攻略 特价机票
特价机票 经验
廉价旅馆 攻略
特价机票 廉价旅馆
廉价旅馆 攻略
自助游 攻略
游记 游记
特价机票 特价机票
攻略 经验
游记 自助游
游记 自助游
特价机票 自助游
经验 特价机票
攻略 经验
特价机票 特价机票
特价机票 自助游
廉价旅馆 特价机票
经验 自助游
攻略 游记
攻略 经验
攻略 自助游
游记 攻略
特价机票 特价机票
特价机票 特价机票
经验 廉价旅馆
经验 廉价旅馆
自助游 经验
游记 经验
经验 廉价旅馆
廉价旅馆 经验
游记 游记
自助游 游记
攻略 特价机票
自助游 游记
廉价旅馆 廉价旅馆
经验 廉价旅馆
廉价旅馆 廉价旅馆
攻略 特价机票
游记 游记
经验 游记
经验 自助游
廉价旅馆 游记
攻略 自助游
廉价旅馆 特价机票
自助游 自助游
攻略 游记
特价机票 特价机票
攻略 自助游
廉价旅馆 廉价旅馆
经验 攻略
自助游 廉价旅馆
游记 自助游
攻略 廉价旅馆
廉价旅馆 经验
自助游 攻略
廉价旅馆 攻略
廉价旅馆 廉价旅馆
游记 廉价旅馆
游记 自助游
游记 游记
廉价旅馆 自助游
特价机票 廉价旅馆
游记 特价机票
特价机票 自助游
廉价旅馆 特价机票
特价机票 经验
经验 特价机票
攻略 特价机票
自助游 经验
特价机票 游记
廉价旅馆 游记
自助游 游记
攻略 特价机票
自助游 自助游
特价机票 攻略
攻略 廉价旅馆
廉价旅馆 经验
廉价旅馆 廉价旅馆
游记 廉价旅馆
廉价旅馆 经验
特价机票 廉价旅馆
自助游 特价机票
经验 攻略
自助游 攻略
廉价旅馆 廉价旅馆
攻略 经验
廉价旅馆 特价机票
自助游 经验
攻略 攻略
特价机票 攻略
自助游 廉价旅馆
廉价旅馆 自助游
廉价旅馆 攻略
自助游 廉价旅馆
廉价旅馆 特价机票
特价机票 特价机票
经验 经验
廉价旅馆 攻略
攻略 廉价旅馆
游记 特价机票
自助游 经验
廉价旅馆 攻略
自助游 廉价旅馆
经验 特价机票
廉价旅馆 攻略
特价机票 攻略
经验 攻略
经验 经验
攻略 特价机票
经验 游记
自助游 廉价旅馆
攻略 攻略
自助游 廉价旅馆
自助游 特价机票
自助游 攻略
经验 特价机票
游记 自助游
特价机票 经验
攻略 特价机票
游记 廉价旅馆
自助游 游记
游记 游记
经验 游记
自助游 攻略
廉价旅馆 特价机票
特价机票 自助游
攻略 经验
特价机票 廉价旅馆
自助游 廉价旅馆
自助游 特价机票
自助游 自助游
经验 攻略
游记 廉价旅馆
攻略 自助游
自助游 廉价旅馆
廉价旅馆 攻略
游记 经验
攻略 经验
游记 特价机票
游记 自助游
特价机票 廉价旅馆
攻略 廉价旅馆
自助游 经验
攻略 特价机票
自助游 自助游
自助游 特价机票
经验 廉价旅馆
攻略 攻略
游记 廉价旅馆
经验 特价机票
特价机票 攻略
攻略 经验
攻略 攻略
廉价旅馆 游记
特价机票 攻略
攻略 游记
特价机票 经验
自助游 特价机票
全文完【GP带你游香港,教你说地道广东话 】第二辑 情迷葡国风韵澳门,偶遇珠海碧波蓝天(澳门+珠海2天一夜亲子美食行)
【盒饭看世界】人人都能成为自由行达人,新加坡教程型全攻略(独家自助行教程、地图分区、交通指南、省钱宝典、旅程提示) [对世界上瘾]日本关西15日。温泉与风物的饕餮。京都奈良宇治城崎白滨环球城大阪。独家攻略六万字干货。已完结。
全文完 【过年就是不要呆在家之独自出逃西班牙】相逢何必曾相识 致我旅途中遇到的人们